fbpx

מאכלים איטלקיים והסיפור מאחוריהם

המטבח האיטלקי הוא אחד מנכסי התרבות החשובים ביותר של המדינה. האוכל עצמו שייך לאחת התשוקות הגדולות המהוות את ה-“dulce vita”, או החיים המתוקים כפי שמכונים באיטלקית. כמו בארצות רבות בדרום אירופה, גם באיטליה ארוחת הבוקר צנועה. אספרסו כפול או קפוצ’ינו ובנוסף מאפה כגון בריוש או קורנטו מספיקים למרבית האיטלקים. בארוחת הצהריים אוכלים האיטלקיים מנות רציניות יותר כמו פיצה, פסטה בשלל סוגים וסלט. במהלך השנים קנה לו המטבח האיטלקי, בצדק, שם של כבוד בעולם הקולינריה. שורשיו מגיעים עד לתקופה שלפני הספירה והוא הושפע רבות מהמטבח היווני והרומי העתיקים כמו גם מההתפתחויות הפוליטיות והחברתיות בעקבות גילוי יבשת אמריקה. כך, למשל, החלו האיטלקים לשלב במאכליהם פלפלים, תירס ותפוחי אדמה.

now3 italian
במאמר זה נסקור את הרקע למאכלים איטלקיים ידועים ואהובים במיוחד. חלקם מקורם באופן ישיר באיטליה וחלקם הגיעו לאיטליה ממקומות אחרים ולבשו צורות ומאפיינים מקומיים. לעיתים קיימת יותר מגרסה אחת לגבי מקור המאכל
• פיצה – מאפה מפורסם זה המרוח ברוטב עגבניות עם גבינת מוצרלה מעליו מקורו בנאפולי, עיר נמל בדרום איטליה.נטען כי מקור המילה הוא מערבית שלאחר מכן בגילגוליה השונים עברה ליוונית עתיקה שם קיבלה את השם “פיתה” ומשם הגיעה ללטינית שדוברה באימפריה הרומית. מאפה הפיצה בצורתו המקורית היה קיים כבר מאמצע המאה ה-18 אלא שאז היה נהוג לרדד בצק ולבזוק מעליו שמן זית, להניח עליו פלחי עגבניה ולתבל באורגנו או בזיליקום. הפיצה המוכרת לנו כיום החלה את דרכה בשנת 1889 כאשר אופה פיצות מהעיר נאפולי התבקש להכין את המאפה לכבוד המלך אומברטו הראשון ואשתו מרגריטה. המיוחד בפיצה זו היה שמרכיביה היו אמורים לשקף את צבעי הדגל האיטלקי: בזיליקום, מוצרלה ועגבניות.

• לזניה – שמו של מאכל זה נגזר מהמילה היוונית “לזנון”, שמשמעותה אסכלה (הכלי אותו שמים על הגריל על מנת לצלות בשר), סיר או מחבת. מאוחר יותר אימצו הרומאים מילה זו כ-“לזנום” במשמעות של סיר בישול. האיטלקים השמשו במילה כדי להתייחס לכלי שבו נאפית הלזניה בעוד שכיום מדובר במאכל עצמו. על פי אחת התיאוריות יש למכל מקור אנגלי: בספר הבישול forme of cury שהורכב מבשנת 1390 מתכונים שונים של הטבחים בחצרו של ריצ’רד השני מתואר מאכל בשם “לזאן” אשר מכיל שכבות של דפי איטריות ומעליהם גבינה אפויה.

• ריזוטו – מאכל צפון איטלקי המורכב מאורז מטוגן עם תוספות שונות שאליו יוצקים ציר מרק עוף. מוצאו של מאכל זה מאזור פימונטה ולומברדיה. מקור השם נגזר מהמילה האיטלקית לאורז

• פנקוטה – קינוח בעל מרקם פודינג המורכב משמנת, ג’לטין וסוכר. מאכל זה מוזכר כבר במאה ה-10 באזור פימונטה (המחוז השני בגודלו באיטליה ושוכן בצפון מערבה). על פי סברה היסטורית פותח מאכל זה על-ידי אישה ממוצא הונגרי. כיום משתמשים בג’לטין על מנת לחבר בין השכבות כאשר התיבול בוניל, קרמל או רוטב פירות הוא תופעה חדשה.

• טירמיסו – עוגה העשויה שכבות של ביסקוויטים ממולאים בגבינת מסקרפונה, קצפת וחלמון ביצה. קינוח זה מוצאו מונציה ומשמעותו באיטלקית “הרם אותי”. על פי האמונה הרווחת מקור המאכל מקינוח טוסקני בשם “זופה אינגלזה” (עוגת ביסקוויטים ממולאת באינגליש קרים). לאחר שבשנת 1805 הטבח הצרפתי מארי אנטואן קרמה המציא עוגת שארלוט (עוגת ספוג או ביסקוויטים ממולאת בריבה או פודינג) עבור הצאר הרוסי, המציאו טבחים מהעיר מודנה (במחוז אמיליה רומאנה שבצפון איטליה אשר באותם זמנים הייתה בשליטת האימפריה האוסטר-הונגרית) עוגת שארלוט הטבולה בברנדי ובקפה במקום ליקר אגוזים וממולאת במסקרפונה. נטען כיום כי שמה של העוגה בגרסתה המעודכנת מקורה בעיוות של שם העיר “טארויזיו” בו הוצעה לראשונה למכירה.

דרך המטבח האיטלקי ניתן ללמוד רבות על השפה האיטלקית, וכמובן על ההיסטוריה והגיאוגרפיה של איטלה עצמה. הבנה של השפה האיטלקית מומלצת על מנת להשלים את חווית הטיול במלואה וכמובן כדי לקחת כמה מתכונים מקוריים הבייתה..


לינגולרן הנו אתר לימוד שפות באינטרנט, המאפשר לכם לעשות קורס שפות למתחילים, או לשפר את מיומנויות השפה שלכם וללמוד שפות עם מורים מנוסים וחומרי לימוד מעולים, בכיתה וירטואלית מתקדמת המאפשרת תקשורה נוחה בין המורה לתלמיד

now3 italian

מאמרים ומשאבים נוספים


תחביר איטלקי – מידע על המבנה התחבירי של המשפט והמילה בשפה האיטלקית

מוזיקה איטלקית – סקירה על ההיסטוריה ותרבות המוזיקה האיטלקית לאורך השנים


    *שדות חובה
    צרו קשר עם Lingolearn